Sanastoa

Tässä blogissa käsitellään helluntailaisuutta eri näkökulmista, ja joillekin näkökulmille tyypillinen sanasto ei välttämättä ole jokaisen lukijan arkipäiväisessä käytössä. Tarjoamme siis lyhyen sanaston keskeisimmistä termeistämme. Tätä osioita päivitetään jatkuvasti.

Linkitän hävyttömästi Wikipediaan (vähän myös muualle), koska se on olemassa. HUOM! Selitykset ovat lyhyitä ja ajoittain yleistäviä, joten tätä ei kannata käyttää esseekirjoituksessa lähteenä!

Akuutti Äkillinen (myös lyhytkestoinen). Tilanteesta: vaatii nopeita toimenpiteitä.

Allegoria Tulkintatapa, jossa jonkin kertomuksen, vertauksen, runon, ym. jokaisella osalla on salattu merkitys, joka on avain todellisen merkityksen löytämiseen. Allegorinen raamatuntulkinta on sellaista, että esimerkiksi vertauksissa yritetään jokaiselle pienelle yksityiskohdalle antaa syvempi merkitys, jolloin saadaan vertauksen "syvempi opetus" paljastettua.

Eksegetiikka, eksegeesi, eksegeetti Eksegetiikka tarkoittaa raamatuntulkintaa tai raamattututkimusta. Yleensä kielenkäytössä eksegeesi on sitä, että tutkitaan, mitä jokin raamatunpaikka tarkoittaa. Tässä blogissa "eksegeesi" tarkoittaa lähinnä raamatuntulkintaa (kun lupaan "tehdä eksegeesin" jostakin paikasta, yritän tarjota selityksen siitä, mitä se tarkoittaa; kun Markus kommentoi, että tämä ei ole eksegeettinen blogi, hän tarkoittaa, että emme yritä painottaa raamatunselitykseen kirjoituksissamme). Yliopistopuolella eksegetiikka on historiallisen tutkimuksen aluetta, jossa käytetään usein historiallis-kriittistä menetelmää*. Eksegeetti on henkilö, joka harjoittaa raamattututkimusta.

Ekskurssi Poikkeama (pää)asiasta tai juonesta; sivujuonne, asiaan liittyvän sivuasian käsittely, joka ei kosketa asiaa suoraan, mutta jollakin tavalla tärkeä kokonaisuuden kannalta.

Epistemologia, epistemologinen Filosofian osa-alue, joka pohtii sitä, mitä voidaan tietää, mitä tieto on, ja miten tietäminen/tiedon saaminen tapahtuu. Ks. Stanford Encyclopedia of Philosophyn artikkeli.

Eskatologia, eskatologinen Eskatologia on oppi viimeisistä ajoista; ts. mitä tapahtuu ajan lopulla. Tähän liittyvät niin käsitykset Antikristuksesta, Pedosta, ylöstempauksesta, Kristuksen toisesta tulemisesta, viimeisestä tuomiosta ja tuhatvuotisesta valtakunnasta.

Evankelikaalinen Karkeasti määriteltynä kristillisyyttä, joka suhtautuu fundamentalismia rennommin kulttuuriin ja taiteeseen, mutta pysyy "oikeaoppisemmassa" kuosissa kuin liberalismi. Kääntymys, henkilökohtainen uskonelämä, Raamatun auktoriteetti ja Jeesuksen risti ovat kovaa valuuttaa. Sanaa käytetään täällä todennäköisesti samalla tavalla kuin englanninkielisessä maailmassa (vrt. suomenkielinen käyttö); ts. siinä ei ole viittausta Evankeliseen liikkeeseen.

Evidenssi Todistusaineisto, todisteet.

Evidentialismi Käsitys siitä, että uskon tulee mennä todistusaineiston mukaan: jotta jokin väittämä uskotaan, sen tulee perustua todistusaineistoon, ei sokeaan uskoon. Toisin sanoin, evidentialistessa käsityksessä oletetaan, että usko voidaan perustella; esimerkiksi voidaan tutkia, oliko Jeesuksen hauta todella tyhjä, ja tehdä uskoa koskevia johtopäätöksiä tästä. Vastakohtana fideismi. Ks. Wikipedia, Apologetiikkawiki.

Fideismi Käsitys, jonka mukaan järki on tarpeetonta uskonnolliselle uskolle, koska uskonnolliset vakaumukset eivät ole luonteeltaan tiedollisia. Uskonasioita ei joko voida perustella järjellisesti, tai sillä ei ole mitään merkitystä, vaikka voitaisiin. Vastakohtana evidentialismi.

Fundamentalismi Alun perin tarkoittaa kristillisyyttä, joka sitoutuu tiettyihin perustavan laatuisina pidettyihin oppeihin (oleellisena on käsitys Raamatun erehtymättömyydestä). Tarkoittaa osassa nykyistä keskustelua myös tiukkapipoista talebanikristillisyyttä, jonka suurimpana ilona on kaiken kieltäminen.

Hermeneutiikka (1) Oppi tulkinnasta yleensä: miten me ylipäätään voimme ymmärtää toisia ihmisiä, ja mitä tulkittaessa tapahtuu? Paksua filosofiaa. (2) Kapeammin ymmärrettynä: oppi Raamatun tulkinnasta. Miten Raamattua pitäisi tulkita? Kun toiset sanovat, että Raamattua ei pidä tulkita, toiset vastaavat, että jokainen tulkitsee, mutta toiset enemmän ja toiset vähemmän johdonmukaisesti.

Historiallis-kriittinen menetelmä Modernin eksegetiikan* menetelmä, jossa Raamatun tekstejä pyritään ymmärtämään kuin mitä tahansa muuta historiallista dokumenttia. Siitä, sopiiko tämä kristityille, on väännetty peistä ja rynnäkkökivääriä kristillisen leirin sisäisissä taisteluissa. Toiset valittavat, että tämä avaa ovet piiloateismille, kun taas toiset huomauttavat, että esimerkiksi Jeesuksen ylösnousemusta voidaan perustella tämän puitteissa ihan kivasti.

Maailmankuva Kokonaiskäsitys siitä, millainen maailma ja elämä on; maailmaa, todellisuutta ja elämää koskevien käsitysten joukko. Maailmankuva suuntaa ajattelua, käsityksiä ja toimintaa. Maailmankuva sisältää käsityksiä muun muassa Jumalan olemassaolosta, ja siitä, mikä on mahdollista, mikä uskottavaa ja mikä todennäköistä.

Materialismi Uskomus, että maailma koostuu vain aineesta. Käytännössä sama kuin naturalismi.

Naturalismi Uskomus, että ei ole olemassa mitään muuta todellisuutta kuin se, mitä voidaan tieteen keinoin havainnoida. Lyhyesti tällä tarkoitetaan uskomusta, että Jumalaa/jumalia/tonttuja ei ole olemassa. Monesti ajatellaan, että tämä on osa ns. "tieteellistä maailmankuvaa" (tämä ei ole kuitenkaan ). Ks. Wikipedian artikkelit ontologisesta ja tietoteoreettisesta naturalismista.

Nimimerkki Internetkäyttöinen identiteettisuoja, jonka takaa on helppo huudella asioita, joita ei koskaan sanoisi omalla nimellään.

Ontologia, ontologinen Filosofian osa-alue, joka tutkii olemassaoloa ja olemassaolon perimmäistä olemusta. Esimerkiksi kysymys "onko Jumala olemassa" on ontologinen kysymys.

Paradigma Teoria, viitekehys, malli (engl. paradigm). Käytetään myös vähän tarkemmassa merkityksessä tieteenfilosofisessa keskustelussa, jolloin lähetämme terveiset herra Kuhnille.

Rekonstruktio Tilanteen/tapahtuman/asian mallintaminen jälkeenpäin todistusaineiston perusteella. Esimerkiksi joku voi tehdä rekonstruktion siitä, millainen hänen isänsä oli, ja käyttää siihen valokuvia, sukulaisten kommentteja, päiväkirjamerkintöjä ja muuta käytettävissä olevaa tietoa.

Relevantti Oleellinen, asiaan merkittävästi vaikuttava.

Systemaattinen teologia Teologian osa-alue, jonka tarkoituksena on muodostaa oppia Raamatun materiaalista. Käsittelee kysymyksiä, kuten "Mitä Raamattu opettaa Pyhän Hengen kasteesta?" "Mikä on tekojen ja uskon välinen suhde?" ja "Tuleeko tuhatvuotista valtakuntaa?"

Traditio (1) Tässä blogissa filosofinen termi: traditio on niiden yhteiskunnallisten, filosofisten, sosiaalisten, filosofisten ja kulttuurillisten tekijöiden summa, jossa me elämme. Vaikuttaa huomattavan paljon kaikkeen siihen, miten tulkitemme maailmaa ja tapahtumia. Vaikeaselkoinen termi. (2) Hengellisessä kielenkäytössä traditio viitaa usein menneiltä sukupolvilta perittyihin ajatus- ja toimintamalleihin. Kuten puhkitoistettu Jaroslav Pelikanin lainaus kuuluu, traditio on eri asia kuin traditionalismi: "Tradition on kuolleiden elävää uskoa; traditionalismi on elävien kuollutta uskoa."

UT Uusi testamentti. Ei sitä aina jaksa kirjoittaa pitkässä muodossa.

VT Vanha testamentti.

Yhteisö Ryhmä ihmisiä, jotka muodostavat virallisesti tai epäviralisesti yhteisön. Yhteisöt voivat olla suuria, kuten valtioita tai valtioliittoja, tai pieniä, kuten seurakuntia, perheitä tai vastaavia. Monimutkainen käsite.

----------------------

Sivun kommentointi Tämän sivun kommentointi on mahdollistettu lähinnä siksi, että tässä voi hyvällä mielellä kysellä termien tarkoitusta (tai sitä, miten me niitä täällä käytämme). Pelkkiä termien kyselyjä ei julkaista, vaan niihin vastataan sanastoa päivittämällä (jos mietit, kehtaatko kysyä, niin viestit eivät jää näkyviin). Määritelmistä saa olla myös eri mieltä, ja niitä saa tarkennella ja kyseenalaistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti